Kotistudionurkka

levyn kansi

Amerikanrokkia

Superstar - Dream, kesä 2002 - tammi 2003

Näyte: www.mikseri.net/superstar/ - Dream

Nauhoitustilana oli tällä kertaa pommisuojassa sijaitseva treenikämppä. Akustiikan haasteista huolimatta ajattelin hyvän viiliksen tavoittamiseksi nauhoittaa koko bändin pohjaotot kerralla. Tätä varten kolvasin kokoon monster-kuulokejatkokaapelin, joka haarautuu neljäksi ja mittaa pisimmällä haaralla taisi olla lähemmäs kymmenen metriä.

Nytpä siis rummut mikitettiin treenikämpällä normaalisti (ks. ensimmäinen projekti) kuudella mikillä, kitaravahvistin siirrettiin ulos kämpästä palo-oven taakse ja mikitettiin siellä, ja basso suoraan mikseriin kiinni. Laulu kytkettiin myos kiinni mikseriin muttei nauhoitettu tässä vaiheessa. Sitten kaikille luurit päähän ja jonkinlainen kuuntelumiksaus. Nyt siis treenikämpässä ei periaatteessa kuulunut muuta kuin rummut (käytännossä kitaraa kuului "jonkin verran" raollaan olevan palo-oven läpi), kitara saatiin kohtuu puhtaasti sisään, ja bassoon ei tietenkään vuotanut läpi mitään kun se oli suoraan linjassa kiinni.

Hieno kuulokejakopiuha toimi joten kuten (tarvittavat väliplugit vaan välillä renkkasivat), mutta kuulokkeiden erilaiset impedanssit vaikeuttivat hommaa, 600 ohmin studiokuulokkeistani ei kuulunut mitään kun taas parin ohmin walkman-kuulokkeita ei pystynyt pitämään korvilla kun kitara särki päätä. Jotenkin tuossa pärjättiin, mutta selvästikin pitäisi hommata kaupasta monikanavainen kuulokevahvistin tai sitten hankkia neljät samanlaiset kuulottimet.

Kaiken kaikkiaan taustat saatiin kohtuu hyvin nauhoitettua, kitarasoundeista tuli kohtuu hyvät johtuen siitä että kerrankin sai Marshallin vännettyä tarpeeksi kovalle kun se oli viereisessä huoneessa. Laulut nauhoitettiin erikseen osin kämpällä ja osin kotona (jossa ei viitsinyt huutaa niin kovaa). Bassot nauhoitin kotona uudestaan monen monta kertaa (parhaimmillaan pääsin ottoon 50 asti kun periaatteena oli että virheen sattuessa otan uudestaan alusta asti)

Miksauksesta tulee lisää juttua kunhan pääsen kotiin sessioiden ääreen. Rumpujen kanssa ylipäänsä oli ongelmia johtuen hieman huonompilaatuisesta mikkisetistä ja erityisesti sosiaalirumpujen varsin säälittävästä kunnosta.

 

takaisin


Päivitetty sinua varten 19.3.2005. palaute, kysymykset, jne.