Kotistudionurkka

Kalusto

Tällaisilla vehkeillä on bändiä nauhoitettu. Mikrofoniosasto alkaa pikkuhiljaa olla riittävä, basarimikin kun vielä löytäisi käytettynä niin pienimuotoiset sessiot saisi vedettyä omilla vehkeillä.

dynaaminen mikrofoni Shure SM58 2kpl (a 100 e)

"Ainoa oikea" laulumikki, ainakin tällä budjetilla. :) Kannattaa ehkä hankkia käytettynä, nämähän ovat melkein tuhoutumattomia. Omistani toinen on käytetty, ja kun grillen oikaisi ja pesi pahimmat tupakanhajut pois vaahtokumitäytteistä niin ihan asiallinen tuli.

dynaaminen mikrofoni Shure SM57 2kpl (a 100 e)

Muuten sama kuin SM58 mutta suuntakuvio on kapeampi, eli pitaisi hylkiä taustahälyä paremmin. Sillä nyt ei ole juuri väliä jos mikki on asennettuna sentin päähän täysillä paahtavasta Marsusta, mutta kotona akustista kitaraa tai bongoa nauhoittaessa mieluusti vähentää kaikin keinoin tietokoneen tuulettimen kuulumista nauhalla.

kondensaattorimikrofoni AKG C1000S 2kpl (a 200 e)

Halpa ja pienikalvoinen konkkamikki. Tila- tai overheadmikkinä ainakin buljardi kertaa viiskaseja parempi, pitäisi päästä koittamaan rumpuäänityksiä näillä.

Pop-filtteri (22 e)
Tunnetaan myos nimellä räkäsuoja. Hiljentää konsonanttien pöhähdyksiä ja hengitysääniä. Ennen tämän varsin välttämättomän kapineen hankkimista jouduin aina komentamaan laulajat ottamaan askeleen taaksepäin mikrofonin luota, jolloin taustakohinaa tulee huomattavasti enemmän kuin suoraan grilleen huudettaessa.

mikseri Behringer Eurorack MX602A (100 e)

Pikkumikseri (tai miksei isokin :) on aivan oleellinen osa pienimuotoistakin kotistudiota. Minulla Behringeri toimii etupäässä mikrofonietuasteena ja kuulokevahvistimena, tosin joskus joutuu ihan mikserinäkin käyttämään.

Kuten kuvasta näkyy, XLR-sisääntuloja on kaksi, Phantom-syöttökin löytyy jos joskus sattuisi tarvitsemaan. Lisäksi on kaksi kanavaa joita voi käyttää joko monona tai stereona. Yleisin konfiguraatio kotona nauhoitellessa on että mikki tai kaksi on kiinni XLR-töpselissä, kuulokkeet kuulokeliitännässä (yllätys), ja yhteen stereopariin tulee taustat tietokoneelta. Nyt pystyy säätämään taustan ja mikin kuuntelubalanssin. Nauhoitettava signaali menee takaisin tietokoneelle AUX-lähdöstä.

Aina tietokoneella nauhoitettaessa tarvitaan jonkinlaisen etuvahvistus, mikeistä kun tulee niin heikko signaali että tietokoneen A/D muunnin hukkaa suurimman osan dynamiikasta. Tämä kyseinen merkkilaite ei ole ihan ensiluokkainen tähän tarkoitukseen, vaan esivahvistimet alkavat sihistä jos gaineja nostaa tarpeeksi. Laulukäyttöön kuitenkin riittävä, tunnelmalliseen akustiskitarointiin ei (IMHO).

äänikortti Guillemot Maxi Studio ISIS (400 e)

Kahdeksan sisääntuloa, neljä erillistä ulostuloa ja midi-tuki. Hankittu vuonna 1998 ja osoittautui ihan riittäväksi bändin nauhoitukseen, varsinkin kun mukana tuli myös Logic Audion räätälöity versio.

Ulostulojen määrä mahdollistaa kaikenlaisia kikkailuja, mm. kitara suoraan äänikorttiin kiinni ja nauhoitetaan kuiva signaali, mutta monitoroidaan sitä samalla yhdestä ulostulosta joka kytketään vahvistimeen. Ja voila: nauhalle saadaan kuiva kitarasignaali softasärkemistä varten, mutta siinä on kuitenkin täydellä volalla soittamisesta tuleva sustaini ja kiertoäänet mukana.

Vaihto modernimpaan laitteistoon lähestyi jo uhkaavasti kun valmistaja on lopettanut ajurituen WinME:hen(!). Sitten kesän 2004 mökkisession aikana kortti ilmeisesti vihdoin levisi, ja parin kuukauden päästä ulostuloista ei enää kuulunut muuta kuin digisurinaa. RIP. Nyt tarvisi sitten löytää korvaava rauta.

kuulokkeet AKG K 240 DF (160 e?)

Miksatessa kullan arvoiset. Toisin kuin mitkälie- tietokonekuulokkeet (joista on ihan riittävästi kokemusta), nämä istuvat hyvin päähän, eivät purista eivätkä hiosta, eli pystyy hyvin käyttämään 10 tuntia kerrallaan.

Erottelykykykin pitäisi kuulemma olla ihan kelvollinen, joten miksaukseen ei jää mitään ihme ryppyjä joita kaiuttimilla ei huomaa.

Pientä purnausta tulee noista muovirinkuloista joissa lukee Studio-Monitor, ne nimittäin irtosivat melko äkkiä kummaltakin puolelta ja piti itse liimata takaisin kiinni. Muuten suosittelen.

muuta sälää:
  • tietokone AMD Athlon 64 3500+, kotelona hiljainen Nexus Breeze (ei ihan äänetön niin kuin väitettiin mutta kun kaikki tuulettimet ovat kuvassa näkyvää helikopterikaliiberia niin läpi tuleva hurina on sentään matalataajuista)
    Edellinen tietokone oli 800MHz Pentium III, joka jaksoi ihan hyvin vielä pyörittää 16 audioraitaa mutta tahtoi mennä kyykkyyn siinä vaiheessa kun oli viisi Revalveria yhtä aikaa ajossa.
  • vahvistin&kaiuttimet, parit puolirikkinäiset aktiivikaiuttimet
  • mikkitelineitä, piuhaa, piuhaa, liittimiä (liian vähän), lisää piuhaa...

takaisin


Päivitetty sinua varten 17.12.2005. palaute, kysymykset, jne.